PrettyLib-aineistohaku

Hakusivu

 

Ohjeita hakujärjestelmän käyttämiseen

Yleisiä ohjeita

 • Yleispätevä ohje:Mikäli olet yleisessä käytössä olevalla päätteellä, on erittäin suositeltavaa sulkea selain kun olet lopettanut oman selailusi. Muussa tapauksessa seuraava käyttäjä voi nähdä helpostikin missä olet selaillut ja mitä olet etsinyt.

Ohjeita haun suorittamisesta

 • Yksinkertaisen haun saat tehtyä kirjoittamalla haluttuun hakukenttään kokonaisuudessaan sen sanan, jolla haluat hakea. Esimerkiksi "internet".
 • Mikäli haluat hakea sanan osalla voit katkaista haluamasi sanan tähti-merkillä "*". Esimerkiksi haettaessa kaikkia tieto-alkuisia sanoja voit käyttää muotoa "tieto*". Katkaisua voidaan käyttää myös alussa esimerkiksi: "*kone".
 • Kun olet suorittanut haun, saat nimekkeistä tarkempia tietoja osoittamalla nimekkeen nimeä. Nimekkeiden tarkemmista tiedoista löydät mm. niteiden saatavuustiedot ja varaustoiminnot.

Boolean operaattorit

 • Yksittäiseen kenttään voidaan syöttää useita hakusanoja JA/TAI/EI ehtojen avulla. Esimerkiksi "tietokone JA internet JA opaste". Näillä ns. boolean operaattoreiden järjestyksellä ei ole väliä, kunhan hakulause ei ala sellaisella. Esimerkki 2 (toimii): "käyttöjärjestelmä JA windows EI linux", Esimerkki 3 (ei toimi): "EI linux JA windows TAI käyttöjärjestelmä"

Haku usealla hakukentällä

 • Voit hakea yhdellä tai usealla hakukentällä, mikäli hakulomakkeelta sellaisia löytyy. Voit siis hakea sekä vapaateksti-kentällä, tekijä kentällä tai vielä vaikkapa asiasana-kentällä. Näissä kentissä voi tietenkin olla myös boolean operaattoreita. Keskenään hakukentät toimivat "JA" boolean operaattorin tavoin, siten käyttäessäsi useita eri hakukenttiä samaan hakuun saat vain ne nimekkeet joista löytyy kaikki antamasi hakuehdot.
 • Käytössäsi voi olla hakulomake, jolla useampi hakukenttä on korvattu yhdellä ns. monivalintakentällä. Tästä hakukentästä valitaan ensin listasta se kenttä, jolla halutaan hakea ja viereiseen tyhjään kenttään kirjoitetaan hakusana. Monivalintakentän avulla ei voi hakea usealla eri kentällä yhtäaikaa. Rajoitekenttiin monivalintakentän toiminta ei vaikuta. Mikäli käytössäsi on vain tämä yksinkertaistettu monivalintakentällä varustettu hakulomake, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjään ja pyydä häntä luomaan lomake, jolta löytyy enemmän hakukenttiä mikäli niitä tarvitset.

Lisärajoitteet

 • Hakulomakkeella voi olla useita eri lisärajoitteita kuten toimipiste, aineistotyyppi tai vuosirajaus. Kaikkia näitä voidaan käyttää vapaasti yhtäaikaa minkä tahansa muun hakukentän yhteydessä. Oletuksena jokaisessa rajoitekentässä on arvo, joka vastaa "kaikki" valintaa, jolloin rajoitekenttä ei rajoita hakua mitenkään. Voit esimerkiksi valita halutun toimipisteen, aineistotyypin "video" sekä vuosirajauksiksi "1998" - "1999".
 • Mikäli teet haun rajaten sen toimipisteellä tai aineistotyypillä tulevat kaikki haun tuloksesta "jatkojalostetut" haut kohdistumaan valittuun toimipisteeseen ja/tai aineistotyyppiin (lukuunottamatta mahdollisesti sivun ylä ja alalaidassa olevia listauslinkkejä kuten asiasanat, tekijät jne., jotka oletuksena kohdistuvat kaikkiin toimipisteisiin, ellei erikseen palvelun ylläpitäjä ole niitä rajannut.)

Muut linkit

 • Hakulomakkeen ylälaidasta löytyy tyypillisesti useita eri linkkejä, kuten "omat tiedot ja lainat" JA "Asiasanat". Nämä ovat ns. staattisia linkkejä, eli niihin ei vaikuta haun rajoitteet tai muutkaan hakukentät. Jos siis olet esimerkiksi tehnyt haun tietyllä toimipisteellä ja haun tuloksen ylälaidasta osoitat "Asiasanat" linkkiä, saat kaikki asiasanat, et vain kyseiseen toimipisteeseen kuuluvat.

Omat tiedot ja lainat

 • Omien tietojen ja lainojen-linkin osoittaminen aiheuttaa asiakastunnuksen ja pin-koodin kysymisen. Mikäli annat tähän oman "kirjastokortin" numerosi tai mahdollisesti muun tunnusluvun ja oikean pin-koodin saat näkyville omat perustietosi, lainat ja varauksessa olevat nimekkeet. Omien tietojen näytöllä voit uusia lainoja ja poistaa varauksia. Lisäksi samalla näytöllä löytyy painike "Poistu asiakastiedoista", jolla saadaan suljettua oma henkilökohtainen istuntosi palvelinohjelmiston kanssa. Poistuessasi aina tätä kautta asiakastiedoista, voi varmentaa ettei tietosi joudu muiden käsiin.
 • Varausten poistaminen ei poista varaamisesta mahdollisesti aiheutunutta varausmaksua.